Városi élőhelyek zoológiai diverzitást befolyásoló szerepe, különös tekintettel a megporzó szervezetekre

A biodiverzitás kifejezés manapság meglehetősen divatossá vált, és általában a biológiai sokféleséget értik rajta, bár magyar kifejezésként inkább talán a változatosság volna a megfelelőbb. A diverzitásnak több szintje van (genetikai-, taxon-, élőhely-, tájdiverzitás), de a taxon-, vagy fajdiverzitási szint a legismertebb ezek közül. Ha úgynevezett „biodiverz” városi élőhelyeket szeretnénk létrehozni és fenntartani, akkor nem árt tudnunk azt, hogy ez a változatosság miért fontos, illetve mit is jelent konkrétan az adott élőhely, illetve az ott élő növények/állatok számára. Emellett azt is érdemes tudni, hogy miért fontos ez a diverzitás a városi élőhelyek „praktikus”, az ember szempontjából fontos működése szempontjából.

Pannon Park - Biodóm

A budapesti Állatkert területe az 1950-es évektől mostanáig nem egészen 11 hektár volt. A Vidámpark egykori területének átvételével ez a terület több mint 6 hektárral majdnem 18 hektárnyira növekedett.

Az Állatkert egy középtávú programot dolgozott ki a Vidámparktól átvett területek fejlesztésére. Ennek a programnak legfőbb eleme a a Pannon Park, amelynek része egy nagy terjedelmű szubtrópusi csarnok, egy úgynevezett biodóm is.

Biodiverz zöldtetők Budapesten

Németországban, Angliában és Svájcban már dübörög a biodiverz zöldtetők építése, míg a hazai szakemberek csak az utóbbi pár évben kezdtek ismerkedni ezzel a zöldtető típussal.

Magyarországon 2012-ben létesült az első biodiverz zöldtető, egy budapesti irodaház, az Alkotás Point tetején. Mondhatni, hogy ez egy kísérleti tető, hiszen a hazánkra jellemző szélsőséges környezeti feltételek miatt a német és svájci technológiát nem lehet egy az egyben alkalmazni. Az úttörő projekt célja, hogy az extenzív zöldtetőkre jellemző monokultúrás Sedum fajok alkalmazása helyett változatos évelőkiültetésekkel gazdagítsa a tetőfelületet, melyek különféle életkörülmények megteremtésével kerülnek a számukra legmegfelelőbb helyre. A növényhasználatot tekintve alapvető elképzelés a hazai sziklagyepek és karsztbokorerdők fajainak alkalmazása.

Plus d'articles...