Biodiverz zöldtetők Budapesten

Németországban, Angliában és Svájcban már dübörög a biodiverz zöldtetők építése, míg a hazai szakemberek csak az utóbbi pár évben kezdtek ismerkedni ezzel a zöldtető típussal.

Magyarországon 2012-ben létesült az első biodiverz zöldtető, egy budapesti irodaház, az Alkotás Point tetején. Mondhatni, hogy ez egy kísérleti tető, hiszen a hazánkra jellemző szélsőséges környezeti feltételek miatt a német és svájci technológiát nem lehet egy az egyben alkalmazni. Az úttörő projekt célja, hogy az extenzív zöldtetőkre jellemző monokultúrás Sedum fajok alkalmazása helyett változatos évelőkiültetésekkel gazdagítsa a tetőfelületet, melyek különféle életkörülmények megteremtésével kerülnek a számukra legmegfelelőbb helyre. A növényhasználatot tekintve alapvető elképzelés a hazai sziklagyepek és karsztbokorerdők fajainak alkalmazása.

Alkotas PointBiodiverz zöldtető részlet, Alkotás Point irodaház 2014

A kezdeti lelkesedés és a sikeres kísérlet meghozta az eredményét. Az elmúlt 3 évben összesen 7000 m2 biodiverz zöldtető létesült Budapesten.

A következő beruházás szintén egy irodaház, a Green House tetején, 1200 m2-en került megvalósításra. Az ilyen típusú tetők előkészítésénél, tervezésénél nagy kihívást jelent a nyári szélsőséges éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás, hiszen nagyon hosszú száraz, forró periódusok fordulhatnak elő, melyet a vegetációnak át kell vészelni. Éppen ezért a biodiverz tetők alapfeltétele a heterogén növényalkalmazás, azaz különböző életterek kialakítása.

Green House

GreenHouse irodaház biodiverz zöldtetője tavaszi virágzásban, 2014

Egy speciális élettér kialakítására alkalmazható az alábbi képen bemutatott, egyedi fejlesztésű Breeding spot. Melynek lényege, hogy a kör alakú telepeket korten acéllal emeljük ki kissé a területből, így a közvetlen környezetükben is vastagabb lesz kissé a szubsztrát. A breeding spot-ok egyrészt teret adnak néhány olyan növénynek, amelyek szoliterként emelkednek majd ki a vékony termőrétegű tetőről, valamint lehetőség van olyan fajok alkalmazására is, amelyek (rendszeresen vagy alkalmankénti) öntözést igényelnek.

Breeding spot

Breeding spot, GreenHouse 2013

Legújabb projekt az IKEA Örs vezér téri áruházának tetején, 5000 m2 felületen egy nagy szabású kutatási munka megvalósítása, amelynek célja egy magyarországi klímára specifikált növényszelekció létrehozása.