Pannon Park - Biodóm

A budapesti Állatkert területe az 1950-es évektől mostanáig nem egészen 11 hektár volt. A Vidámpark egykori területének átvételével ez a terület több mint 6 hektárral majdnem 18 hektárnyira növekedett.

Az Állatkert egy középtávú programot dolgozott ki a Vidámparktól átvett területek fejlesztésére. Ennek a programnak legfőbb eleme a a Pannon Park, amelynek része egy nagy terjedelmű szubtrópusi csarnok, egy úgynevezett biodóm is.

biodome03

A Pannon Park a Kárpát-medence múltbeli élővilágát igyekszik felidézni. Évmilliókkal ezelőtt ugyanis hazánk éghajlata jóval melegebb volt a mainál, és egészen másfajta élővilág népesítette be, mint manapság.  A Pannon Park központi létesítménye egy úgynevezett biodóm. Ebben a Pálmaháznál is sokkal nagyobb, hatalmas csarnokban buja növényzet és gazdag állatvilág várná a látogatókat. A biodómhoz korszerű akvárium, illetve tágas szabadkifutók csatlakoztatnának. A biodóm kívülről egy füves dombra emlékeztetne, a tetején pedig hatalmas üvegfelületeken át áradna a fény a csarnok belsejébe. 

biodome02 biodome01

Abban az esetben, ha minden szerencsésen alakul, illetve minden rendelkezésre áll a megvalósításhoz, a fenti fejlesztési elképzelések középtávon, tehát nagyjából fél évtizedes távlatban válhatnak valóra.

(forrás: http://www.zoobudapest.com/pannonpark/jovo)